lørdag den 15. december 2012

Norske klejner, store og bløde, gluten-/og laktosefri


Uh ha så nåede jeg lige at få opskriften lagt ind inden det blev jul, jeg beklager at det ikke blev noget før, men nogle gange er der bare ikke nok timer i døgnet til at nå det hele – god fornøjelse med klejnerne :)


(20 - 25 stk)
1½ dl mælk
50 g gær
½ spsk fiber Husk
100 g smeltet smør eller laktosefri smør
2 æg
50 g sukker
1 spsk vanillesukker
1½ tsk kardemomme
350-400 g glutenfrit mel, orange Finax
Palmin til kogning ½ kg

Pynt:
150 g flormelis
citronsaft og fintrevet citronskal

  • Lun mælken og rør den sammen med gær og fiber Husk.
  • Rør smør, æg og sukker i mælken.
  • Kom vanille, kardemomme og det meste af melet i dejen og rør det godt sammen. Kom det sidste mel i og ælt godt.
  • Stil dejen til hævning i ½ time.
  • Rul dejen ud til 1 cm. tykkelse og skær dejen ud i firkanter 10 x 4 cm, med en kniv og lav et snit i midten.
  • Jeg vil ikke anbefale at man vrider klejnerne, da dejen nemt går i stykker og det er svært at få klejnerne pæne, men afgør det selv. Nederst på siden er der et billed af dem jeg har vredet, og dem på billedet øverst er ikke vredet.
  • Smelt palmine i en gryde. Lav en test om den er varm nok ved at putte en tandstikker eller en lille klump dej i palminen – hvis det syder når du putter det i er det varmt nok.
  • Kog klejnerne 2 – 4 af gangen og vend dem med en gaffel eller en hulske undevejs
  • Kog klejnerne til de lysebrune på begge sider, tiden afhænger af hvor varm din olie er.
  • Fisk klejnerne op med en hulske og læg dem på en tallerken med køkkenrulle til at suge fedtet.

Pynt: Rør flormelis med citronsaft og citronskal til glasur og smør glasuren på de lune klejner.

Spis klejnerne frisklavede så smager de bedst.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar